Mubarak Kunyi – Saran Kerajaan Gunakan Kaedah Terbaik Bawa Pulang Mahasiswa Terkadas Di Kampus Ke Rumah

[𝐋𝐚𝐧𝐣𝐮𝐭𝐚𝐧 𝐏𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭𝐚𝐡 𝐊𝐚𝐰𝐚𝐥𝐚𝐧 𝐏𝐞𝐫𝐠𝐞𝐫𝐚𝐤𝐚𝐧 (𝐏𝐊𝐏) : 𝐔𝐌𝐍𝐎𝐒𝐢𝐬𝐰𝐚 𝐌𝐞𝐧𝐲𝐚𝐫𝐚𝐧𝐤𝐚𝐧 𝐊𝐞𝐫𝐚𝐣𝐚𝐚𝐧 𝐆𝐮𝐧𝐚𝐤𝐚𝐧 𝐊𝐚𝐞𝐝𝐚𝐡 𝐊𝐚𝐰𝐚𝐥𝐚𝐧 𝐓𝐞𝐫𝐛𝐚𝐢𝐤 𝐁𝐚𝐰𝐚 𝐏𝐮𝐥𝐚𝐧𝐠 𝐌𝐚𝐡𝐚𝐬𝐢𝐬𝐰𝐚 𝐓𝐞𝐫𝐤𝐚𝐧𝐝𝐚𝐬 𝐃𝐢 𝐊𝐚𝐦𝐩𝐮𝐬 𝐊𝐞 𝐑𝐮𝐦𝐚𝐡.]

1. Berikutan pengumuman yang telah dibuat oleh Perdana Menteri Malaysia iaitu YAB Tan Sri Muhyiddin sebentar tadi telah menjadikan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan sehingga 28 April 2020. Perkara ini telah mendapat perhatian kepimpinan UMNOSiswa Malaysia dan seluruh masyarakat umumnya.

2. Pertama, sudah pasti kesihatan perlu dijadikan perkara pokok untuk diutamakan oleh pihak kerajaan berbanding perkara yang lain. Namun, perlu sedar sebagai mahasiswa, kami di barisan kepimpinan UMNOSiswa menitikberatkan perihal sahabat-sahabat mahasiswa/i yang masih terkandas di kampus masing-masing.

3. Terkandas di kampus sudah menjarakkan mereka daripada kaum keluarga dan bulan mulia yakni Ramadhan yang bakal tiba tidak lama lagi pasti mahu disambut bersama keluarga tercinta.

4. Justeru, UMNOSiswa menyarankan kepada pihak kerajaan untuk mengadakan inisiatif yang terbaik bersama kaedah kawalan yang selamat bagi memastikan mahasiswa/i yg terkandas di IPTA boleh dibawa pulang ke kediaman masing-masing. UMNOSiswa yakin, kerajaan pasti mempunyai kaedah yang terbaik berikutan pelajar yang menuntut di luar negara juga berhasil dibawa pulang ke Malaysia.

5. Dengan mengadakan inisiatif membawa pulang mahasiswa/i yang terkandas di kampus ini ke rumah, kerajaan sekaligus dapat mengurangkan kebimbangan, keresahan para ibu ayah yang saban hari buntu dan risau memikirkan keselamatan kesihatan anak-anak mereka yang berada di kampus. Sahabat seperjuangan yang terkandas di kampus juga sudah pasti mahu bertemu dan berada disisi keluarga disaat seluruh rakyat Malaysia kini diuji dengan keadaan sebegini.

6. Akhir kata, kami percaya pihak pentadbiran kerajaan sudah mempunyai langkah-langkah yang teratur dan baik dalam mendepani cabaran wabak Covid-19 ini. Seluruh rakyat Malaysia dinasihatkan supaya tetap kekal dalam keadaan tenang dan patuh kepada perintah yang telah dikeluarkan oleh kerajaan. Jangan terpedaya dengan sebarang berita tanpa usul periksa. Kekal sabar, utamakan kesihatan dan jaga kebersihan diri. Semoga wabak ini cepat beransur pergi dan semoga Malaysia kembali menjadi bumi bertuah yang sihat dan sejahtera.

Mubarak Kunyi
Presiden
Kelab Mahasiswa UMNO Malaysia

#UMNOSiswa
#MahasiswaPencetusKebangkitan

Leave a Reply