Posted on

Universiti Korang Block NadiSiswa? Kami Tunjukkan Cara Untuk Atasi

Oleh; Maisarah Mohd Pauzi

Sejak dua menjak ni, banyak pula artikel pasal USM di laman nadisiswa ni. Tahniah buat sukarelawan PRK USM dan Pemerhati Siyasah USM yang sudi menyampaikan perkembangan PRK di USM. Oh, tak kurang juga, kami mendapat khabar berita, laman nadisiswa.com kena block di USM (kampus kejuruteraan). Haha.

Jadi, macam mana nak akses blog ni kalau kena block (atau website lain macam website drama korea)? Jawapannya… ada banyak cara…

  • Install Software Psiphon

Software ini akan unblock semua website yang wifi university korang block! Lepas ni, tak payah susah-susah nak beli mobile data semata-mata nak tonton drama korea! Hehe! Oh, termasuk la kalau nadisiswa.com kena block kat kampus korang, lepas ni dha boleh baca! Hehehe

 

Oh, satu lagi, psiphon juga ada apps diorang. Jadi, kalau nak akses laman web yang kena block kat smartphone, download app ni.

  • Add plugin di Google Chrome

Kalau korang rasa macam leceh sangat nak download software, laptop makin berat…jangan risau, di Google Chrome ada banyak plugin untuk korang add on.

 

Contohnya:

 

Atau

 

 

Cara lain? Sila Google. Hehe. Selamat mencuba!