Posted on

HARI INI DALAM SEJARAH RAKYAT: 21 September 1974

Pada hari ini dalam tahun 1974, aktivis-aktivis mahasiswa Universiti Malaya (UM) telah mengambil-alih kampus universiti daripada pentadbiran UM. Rampasan kuasa ini bertahan selama satu hari.

Akhbar Berita Harian melaporkan:

“Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya petang ini mengambilalih pentadbiran dan kampus Universiti Malaya. Tindakan itu diambil bagi meminta Kerajaan membebaskan dua orang mahasiswa yang ditangkap di Johor Bahru kemarin bersabit dengan tunjuk perasaan setinggan-setinggan di Tasek Utara.”

Dua orang aktivis mahasiswa yang ditangkap ialah Hishamuddin Rais, Setiausaha Agung Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM) dan Yunus Ali, ahli-jawatankuasa PMUM.

Continue reading HARI INI DALAM SEJARAH RAKYAT: 21 September 1974

Posted on

Ruh Jahat AUKU Mahu Dihidupkan Semula?

Oleh : Abu Hurra

Dahulu semasa AUKU diadakan 1971 dan 1975, mahasiswa digari segala halnya dari partisipasi politik kepartian. Ketika itu, mahasiswa dianggap bersalah sekiranya menyertai parti politik.

Hatta jika anda memberikan simpati pun akan dikira melanggar AUKU dibawah Seksyen 15. “Kesiannya pada PAS”, status facebook anda ini juga boleh dianggap sebagai memberikan simpati kepada parti politik. Anda boleh disabitkan bersalah.

Gila? Ya, kegilaan ini berlangsung dari tahun 1975 yakni AUKU versi Mahathir Mohammad sehinggalah berakhir pada April 2012, apabila kerajaan membuat pindaan terhadap Seksyen 15.

Kini, mahasiswa dibenarkan untuk menyertai parti politik bahkan dibenarkan untuk menjadi calon dalam Pilihan Raya Umum.

37 tahun, ini bukan masa yang sekejap. Umur 37 tahun ini anak dah nak masuk 5 orang, ini bukan perjuangan yang main-main.

Senior mahasiswa memperjuangkan kebebasan partisipasi partisan ini. Banyak kecelakaan yang mereka tempuhi bagi memberikan kebebasan kepada generasi mahasiswa kini. Pasti mereka tersenyum puas ketika pindaan ini dilaksanakan.

Tiba-tiba, hari ini muncul sekelumit mahasiswa yang mula berkempen JANGAN SERTAI PARTI POLITIK. Mereka ini tiada lebih dan tiada kurang bahkan sama sahaja dengan AUKU sebelum pindaan.

Pemikiran apakah yang mereka bawa ini? Kenapa mereka mengambil langkah berundur kebelakang? Setelah ruang yang luas kini terbentang laksana lautan China Selatan, apatah lagi ruang ini muncul hasil perit jerih orang lama mahasiswa melawan kezaliman demi kezaliman.

Alik-alik tak semena-mena mereka datang membawa idealisme ruh jahat AUKU. Jika dahulu ruh jahat AUKU dibawa masuk melalui paksa-ikut yakni peraturan, kini ruh jahat AUKU dibawa masuk secara halus menebuk pemikiran mahasiswa. Ini lagi berbahaya.

Pil apakah yang telah mereka telan sehingga menjadi khayal sebegitu rupa? Teringat pula pada suatu puisi dari Muhammad Iqbal memberi respon kepada pengekor Plato yang membawa falsafah kekhayalan.

Dia terbang dengan akalnya ke langit yang paling tinggi

Dan dikatakannya dunia ini khayal

Pemikiran cara beliau ini menghancurkan struktur hidup

Dan memotong dahan-dahan hidup yang indah itu berkecai

Pemikiran Plato menganggap rugi itu untung

Falsafahnya mengatakan wujud itu tidak wujud

Keadaannya mengelamun dan mencipta mimpi

Mata fikirannya mencipta khayalan

Oleh kerana beliau tidak suka bertindak”

Mereka ini tidak lebih hanya pembawa idealisme khayalan yang tinggi melangit tapi tidak menjejakkan kaki ke bumi. Namun, mereka akan terus terlolong-lolong meniupkan ruh jahat AUKU agar masuk ke sanubari mahasiswa. Matlamatnya jelas, tiada berpartisipasi dalam politik secara partisan. Mahu jadi apa politik negara kita?

Jika kita setuju dengan kata Mahathir itu diktaktor, maka, mereka ini adalah pengekor kepada Mahathir yang kembali menghidupkan ruh jahat AUKU dalam wacana politik mahasiswa. Mereka juga diktaktor, anak butir tahi Mahathir.

Fikirku, mereka ini hanya hidup dalam circle mereka sahaja, dengan merasakan cukup 10 orang untuk melakukan perubahan. Benar, ada kesannya namun tidaklah sebesar 10 orang ini mengambil jalan berpartisipasi dalam politik kepartian.

Namun, mereka lebih gemar memilih untuk hidup berasingan dan berbicara dengan kalam langit ketujuh, hingga makhluk bumi hairan dan tiada faham. Punca hanya satu, mereka mahu lari dari keserabutan dan bunyi bising politik.

Mereka ini bukanlah pahlawan yang tampak macam mahu melawan kerjanya, kasihannya, mereka hanyalah perlarian yang cukup kecil jiwanya dan malas pula untuk berusaha, sebagaimana puisi Mohammad Iqbal lagi,

Pertapaan kita tidak ada ubat kecuali lari,

Dia tidak tahan bunyi bising dalam dunia ini,

Diletakkan hatinya dalam api yang telah padam

Dan melukiskan perkataan penuh candu

Dia terbang naik ke langit

Dan tidak turun lagi ke sarangnya

Khayalannya tenggelam dalam tempayan langit

Aku tidak tahu itu tahi serbat atau tempayan serbat itu

Orang ramai diracuni mabuknya

Dia tidur dan tidak mahu berusaha.” 

Posted on

Gagasan Mahasiswa Merdeka

Oleh : Abu Hurra

Mahasiswa hidup dalam negara merdeka namun terkurung dalam sangkar penjara sang penjajah. Terjajah dalam universiti sendiri. Bukan dijajah oleh bangsa asing, namun mahasiswa itu dijajah oleh bangsa Malaysia juga.

AUKU 1973, membuka ruang pada penjajahan terhadap mahasiswa melalui . Penjajah itu masuk menyelinap ke dalam universiti menggari aktivisme mahasiswa, menyiksa intelektualisme mahasiswa dan membunuh dengan rakusnya idealisme mahasiswa. Penjajah yang disistemkan.

44 tahun kita masih dijajah oleh keparat penjajah bernama HEP. Ye, saya ulang, penjajah mahasiswa ialah HEP. Mereka ini tidak ubah seperti penjajah Inggeris. Mereka masuk ke Universiti sebagai penasihat kepada mahasiswa seperti masuknya Inggeris ke Tanah Melayu sebagai penasihat (Advissor) kepada raja-raja Melayu. Hasilnya, Habis kuasa raja melayu, hanya gah pada nama namun tiada kuasa. Apa-apa mesti dapat restu dari yang berkuasa iaitu sang penjajah. Bukankah sama sahaja dengan modus operandi memasukkan HEP dalam universiti?

graduation

Malangnya, doktrin melalui AUKU ini menjadi. Mahasiswa merasakan keberadaan HEP itu satu yang betul. Buat aktiviti perlu merayu izin HEP itu satu perkara yang betul. Sepertinya orang melayu merasa hidup dibawah Jajahan British itu lebih baik dari hidup dibawah pimpinan orang melayu sendiri.

Adakah mahasiswa juga mahu menunggu sehingga 446 tahun untuk memerdekakan universiti, sebagaimana bangsa Malaysia memerdekakan Tanah Melayu dari kongkongan penjajah? Jika ya, kita tunggulah 402 tahun lagi.

Namun jika jawapannya tidak, maka gerakan kemerdekaan itu mesti bermula sekarang. Persiapan mesti dibuat. Pengorbanan mesti dinekad. Disini ada beberapa pesan persiapan dari tokoh orang lama dalam perjuangan untuk kita yang boleh dibuat bekal.

BERANI BERUBAH

Kata HAMKA, “jiwa menjadi hilang kemerdekaannya jika ada rasa takut”. Ya, jiwa mahasiswa merdeka itu hilang dek kerana adanya takut. Itulah formula paling mujarab yang digunakan oleh penjajah untuk mengawal anak jajahan mereka.

Formula ini sedang dijalankan mereka, dikumpulnya pimpinan mahasiswa, diheret ke mahkamah universiti, dijatuhkan hukuman atas dasar mahu menakut-nakutkan mahasiswa. Sebagai contoh pada 2014 dan 2015, UM8, UMSKAL16, UiTM1, UIAM1, UIAM3M, UIAM2, UKM13 dan UIAM11. Ini merupakan siri-siri projek menghilangkan jiwa merdeka mahasiswa.

anwar_27014_tmiafif_006

Persiapan pertama yang diajar oleh HAMKA melalui Mafhum mukhlafah dari kalam HAMKA diatas “jiwa merdeka itu hadir jika ada rasa BERANI”. Kemerdekaan jiwa dan bangsa hanya diperolehi dari rasa keberanian melawan ketakutan dan penjajahan. Berani mendada pihak penguasa untuk sebuah sinar kebebasan walau diri terkorban. Inilah formula yang dipegang datuk nenek kita yang memungkinkan kita kecepi kemerdekaan. Kini giliran kita pula tonjolkan keberanian melawan penjajahan dikampus.

Begitu juga pesanan padu dari Dr Burhanuddin Al-Helmi buat anak jajahan (;mahasiswa), “Kita jangan takut jatuh dalam perjuangan sebab kita tidak akan jatuh lagi, sebagai anak jajahan kita telah berada ditempat yang paling rendah dan sudah tidak ada tempat yang lebih rendah lagi buat kita jatuh.”

Benar kalam Dr Burhanuddin Al-helmi itu, mahasiswa yang dijajah, penjajahan ini merupakan satu limitasi kejatuhan kita. Sudah tiada tempat jatuh yang paling bawah dari kejatuhan berada dibawah tapak kaki penjajah. Maka, usah takut lagi buat silap dan usah takut mencuba kerana inilah medan kita belajar.

Jika kita menerima kata dari Mahatma Gandhi, izinkan saya lontarkan kata keramatnya, “Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.” Nah, peluru berpandu dari katanya itu.

Kesilapan itu berlaku kerana datang dari keberanian kita untuk melakukan. Bukanlah kita sengaja melakukan kesilapan tapi tidak salah kita tersilap ketika mencuba dan belajar untuk memerdekakan diri dari penjajah. Dari kesilapan kita belajar untuk melakukan perkara yang lebih baik.

18308632_10206613056443542_1801285264_n

Usah lagi takut. Beranilah untuk sebuah kemerdekaan. Berani bukan lagi satu pilihan tapi satu kewajipan untuk semua mahasiswa.

BERJUANG DENGAN SEBENARNYA

Masa mahasiswa kita tidak lama, paling lama 7 tahun sahaja. Inilah masa terbaik untuk berjuang saat usia masih muda, kudrat masih kuat, fizikal masih bertenaga, minda masih segar. Nikmat ini tiada pada level usia yang lainnya.

Maka, inilah zaman untuk berjuang dengan sebetulnya. Berjuang untuk patuh arahan Tuhan, bukan untuk mendapat jawatan bagi melawan Tuhan. Pembebasan manusia dari terus dijajah merupakan satu tuntutan ugama, agar penjajahan dan penghambaan ini dapat dibuang sehinngga manusia menemui Tuhan yang sebenarnya untuk mereka menjadi hamba. Inilah sebenarnya perjuangan kemerdekaan.

Bagaimana kini, mahasiswa masih lagi takut membawa suara Tuhan dalam kampus akibat kuasa penjajahan HEP. Ini mesti dibetulkan dan diluruskan. Jiwa merdeka hanya datang bila kita berTuhankan Allah. Sekaligus selain Allah itu tiada apa-apa kuasa yang dapat mengapa-apakan kita.

Hanya jiwa yang suci dan jiwa yang tiada apa kepentingan sahaja mampu menggalas cabaran ini. Sebagaimana yang disebut oleh Nelson Mandela dalam Long Walk to Freedom “A person does not become a freedom fighter in the hope of winning awards.”

Akhir sekali, secara penutupnya, Nah, terimalah pula pesan dari Ahmad Boestamam, “Pemuda itu adalah bunga tiap-tiap bangsa. Tapi ingatlah bahawa kembang itu ada dua. Ada kembang yang berseri-seri dan wangi dan ada kembang yang layu dan gugur ke tanah. Kembangan yang berseri-seri menjadi suntingan puteri, tetapi kembang yang layu jangankan menjadi suntingan puteri, kumbang dan lalat-lalat pun tidak mahu mendekatinya.”

Posted on

Prosiding #UMS2 Ditangguh Seminggu

Prosiding tatatertib  yang membabitkan dua mahasiswa dari Universiti Malaysia Sabah yang sepatutnya berlangsung pada hari ini ditangguhkan ke 8 Mac 2017.

16142737_1895890317314342_4276048943801546726_n

Memetik kenyataan rasmi Pasukan Prosiding #UMS2 melalui fanpage Suara Mahasiswa;

KENYATAAN RASMI #UMS2 : MAHASISWA MENANG

1. Hari ini 1 Mac 2017 prosiding Saudara Mukmin dan Saudari Aqilah ditangguhkan lagi buat sekian kalinya.

2. Prosiding #UMS2 akan ditangguhkan pada 8 Mac 2017 iaitu hari Rabu dan tempat persidangan ialah Bilik Mesyuarat Lembaga, Bangunan Canselori, Universiti Malaysia Sabah.

3. Nampaknya seperti yang sudah kita nyatakan pentadbiran Univerisiti Malaysia Sabah tidak mampu untuk membuktikan kesalahan yang dilakukan oleh #UMS2

4. Pentadbiran seolah-olah cuba untuk melengahkan masa bagi memutuskan keputusan prosiding #UMS2 dan seolah-olah cuba bermain dengan prosiding ini.

5. Kami mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan MAHAsiswa yang sanggup berarak dan bersolidariti untuk #UMS2.

6. Semoga MAHAsiswa terus bersama dan bersolidariti untuk #UMS2.

7. Kita Semua Adalah Suara Mahasiswa.

tangguh

 

Saudara Mukmin Nantang turut memberi respon melalui facebooknya;

UMS: Prosiding Tangguh Lagi!

Kalau sudah tiada hujah dan sedar bahawa tuduhan itu salah maka gugurkan saja pertuduhan! Bikin malu tiada hujah dan hanya bisa tangguh-tangguh tanpa alasan!

Jangan salahkan mahasiswa jika semakin ramai yang bangkit memberontak memperjuangkan keadilan!

Jika terus-terus kalian salah guna kuasa maka terus-terus juga kami bangkit menuntut keadilan!

Pentadbiran tangguhkan lagi prosiding ke tarikh 8 mac 2017.

Terima kasih pajang usia perlawanan!

Mukmin dan Aqilah dikenakan tindakan tatatertib akibat penglibatan mereka dalam perhimpunan Bersih 5.0 yang berlangsung di Kota Kinabalu pada tahun lepas.

 

Posted on

MAHASISWA DAN AUKU : INPUT BUAT MAHASISWA BARU

MAHASISWA DAN AUKU : INPUT BUAT MAHASISWA BARU
Penulis;
Nazrul Nazir
facebook.com/nckeyz95

 

Apa itu AUKU?

AUKU atau nama panjangnya Akta Universiti dan Kolej Universiti merupakan suatu Akta yang digubal pada tahun 1971 bagi mengawal selia dan menyeragamkan urus tadbir semua Universiti yang ditubuhkan oleh Kerajaan (dikenali sebagai Universiti Awam) di Malaysia. Ia hanya digunapakai oleh Universiti Awam sahaja. Bagi Universiti Swasta, mereka menggunakan Akta Institusi Pendidikan Swasta 1996. Namun ada beberapa Universiti Awam yang tidak terikat dengan Akta ini seperti Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang menggunakan Akta 173 dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (yang ni tak tahu pakai Akta apa, kalau tak salah Akta Syarikat).

Selain digunakan bagi mengawal selia dan mengurus tadbir universiti, ia juga digunakan bagi mengawal kelakuan mahasiswa. Terdapat beberapa Seksyen dalam Akta ini yang menjelaskan tentang kelakuan mahasiswa sepanjang berada di Universiti.

auku-1216645686666571-8-thumbnail-4

 

Kenapa AUKU digubal?

Akta ini telah digubal dan diluluskan di Parlimen pada 17 Mac 1971. Sebelum adanya AUKU, terdapat satu Akta bagi mengawal selia Universiti dan pelajar yang dikenali sebagai Akta Universiti Malaya 1961. Namun Akta ini gagal mengawal mahasiswa-mahasiswa ketika itu dari terlibat dengan aktiviti politik sehingga ramai mahasiswa terlibat dengan gerakan-gerakan yang radikal. Pada masa itu, berlakunya demontrasi Anti Tunku oleh Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM) di Universiti Malaya pada 29 Ogos 1969 serta demontrasi “Papan Tanda” 5 Oktober 1970 iaitu pertembungan PMUM (sosialis) dan PBMUM (nasionalis) sehingga membuka terlalu banyak kelemahan Kerajaan dalam isu Bahasa Melayu dan Pendidikan. Demonstrasi Perarakan Keranda 152 juga turut berlaku pada 1967, apabila kerajaan enggan mematuhi ‘janji merdeka’ untuk menukar bahasa pengantar Bahasa Inggeris kepada Bahasa Melayu.

Kemudian pada tahun 1974, berlaku kebangkitan mahasiswa secara besar-besaran yang dikenali oleh para aktivis mahasiswa sebagai Era Golden Age of Mahasiswa. Pada ketika ini, gerakan mahasiswa begitu radikal sehingga berjaya menggerakkan aksi masa berskala besar dan mampu mengugat kerajaan. Antara aksi tersohor yang dilakukan pada ketika ini adalah Tragedi Tasek Utara dan Demonstrasi Baling 1974 yang menyaksikan ribuan mahasiswa turun ke jalanraya bagi melawan kerajaan. Atas desakan Dr. Mahathir Mohamad yang merupakan Menteri Pengajian waktu itu, AUKU dipinda dengan lebih keras dan dikuatkuasakan. Pelajar diharamkan untuk terlibat atau menyertai parti politik dan kesatuan sekerja. Satu badan dilantik oleh Kementerian bagi menguruskan hal ehwal pelajar di setiap kampus dikenali sebagai Hal Ehwal Pelajar (HEP). Sebelum itu segala urusan hal ehwal pelajar diuruskan oleh Persatuan Mahasiswa atau Student Union.

Kesan pindaan Akta ini, mahasiswa disekat dari berpartisipasi semasa zaman belajar. Beberapa aktiviti mahasiswa diharamkan seperti Sudut Pidato dan Program Orientasi yang diletakkan di bawah seliaan HEP bukan lagi Persatuan Mahasiswa. Persatuan Mahasiswa direndahkan taraf dengan hanya dikenali sebagai Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) yang mempunyai bidang kuasa yang terhad serta hanya bertindak sebagai ‘staf universiti’ dari kalangan mahasiswa untuk melakukan apa yang diminta dan diarahkan pentadbiran universiti.

Manakala kesan jangka panjang pula, mahasiswa kini menjadi takut untuk terlibat dalam politik akibat ancaman dibuang universiti sekiranya tertangkap. Sindrom takut ini kemudian melahirkan sindrom diam dan ikut sahaja apa kata mereka, dan kini bertukar menjadi sindrom tak peduli yang semakin membarah di kalangan mahasiswa.

Kesalahfahaman tentang AUKU

Sebenarnya, punca ketakutan dan ketidakpedulian mahasiswa di universiti sekarang adalah kerana kesalahfahaman mereka tentang AUKU. Walaupun AUKU digubal bagi mengawal aktiviti pelajar di kampus, ia sebenarnya telah melalui berbagai proses pindaan sehingga kongkongan itu sudah semakin terbuka, cuma tinggal kita sama ada mahu keluar atau terus berada dalam kongkongan yang rapuh.

AUKU telah melalui beberapa proses pindaan sehingga menjadikan rantaian yang mengikat mahasiswa semakin lama semakin lolos. Pindaan pertama pada 1975 bersifat mengikat dengan peruntukan dalam Seksyen 15 yang mana semua pelajar universiti tidak dibenarkan untuk menyertai mana-mana parti politik, kesatuan sekerja, atau mana-mana pertubuhan sekalipun dibenarkan undang-undang kecuali setelah mendapat kebenaran bertulis oleh Naib Canselor. Malah, mahasiswa juga tidak dibenarkan untuk menyatakan sokongan atau simpati atau bangkangan kepada mana-mana parti politik dan kesatuan sekerja sekalipun untuk tujuan akademik. Masa ni hang sebut hang sokong Parti A dekat kawan hang pun boleh jadi satu kesalahan dan boleh dikenakan tindakan tatatertib.

auku-852-x-1194

Namun pada tahun 2009, undang-undang ini telah dilonggarkan sedikit apabila Seksyen 15 ini dipinda. Mahasiswa dibenarkan untuk menyertai dan menjadi ahli dalam mana-mana pertubuhan luar yang dibenarkan undang-undang tanpa memerlukan kebenaran bertulis oleh Naib Canselor. Tetapi larangan dikekalkan bagi menyertai parti politik, pertubuhan haram, dan ditambah satu lagi iaitu pertubuhan yang ditetapkan oleh Menteri sebagai tidak sesuai demi keharmonian dan kesentosaan. Kalau Persatuan Mahasiswa Islam ditetapkan Menteri sebagai tidak sesuai, hang tak boleh masuklah. Dan mahasiswa juga dibenarkan untuk menyatakan pandangan dan membuat kenyataan mengenai suatu perkara akademik yang berhubung dengan pengajiannya, walaupun ia berbaur politik.

Pada tahun 2012, sekali lagi Seksyen ini dipinda rentetan keputusan Mahkamah Rayuan dalam kes Hilman Idham v UKM[1] yang dikenali sebagai kes UKM4. Dalam kes ini, mahkamah memutuskan bahawa Seksyen 15 AUKU adalah bertentangan dengan kebebasan bersuara yang termaktub dalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan. Oleh kerana Perlembagaan adalah undang-undang tertinggi negara, maka Seksyen 15 AUKU secara automatiknya tidak berperlembagaan dan terbatal. Datuk Saifuddin Abdullah yang merupakan Menteri Pengajian Tinggi pada waktu itu telah meminda Seksyen 15 dengan membenarkan mahasiswa untuk menyertai parti politik tanpa perlu mendapat kebenaran bertulis oleh Naib Canselor, menyertai aktiviti serta kempen dan gerakan berunsur politik selagi ia bukan di dalam kawasan kampus, dan menyatakan pandangan, sokongan, simpati atau bangkangan terhadap parti politik secara terbuka. Walaupun Seksyen ini telah dipinda, masih ramai mahasiswa yang takut untuk teribat dengan parti politik kerana bimbang dikenakan tindakan tatatertib.

Adakah mahasiswa masih lagi terkongkong?

Walaupun AUKU telah dipinda, namun masih ada satu lagi yang bersifat mengongkong mahasiswa dari berpartisipasi, iaitu peraturan Universiti yang dikenali sebagai Kaedah-Kaedah Universiti (Tatatertib Pelajar-Pelajar). Ia berbeza mengikut universiti, namun isi kandungannya sama.

Antara yang terdapat dalam peraturan ini adalah larangan menganjurkan perhimpunan di kawasan Universiti tanpa kebenaran, larangan menggunakan pembesar suara dan membuat sepanduk tanpa kebenaran, dan larangan melakukan sebarang aktiviti yang boleh ‘mencemarkan’ nama baik universiti (peruntukan ini selalu digunakan untuk mendakwa pelajar di Mahkamah Universiti) yang tafsiran ‘mencemarkan’ itu terlalu bersifat umum dan subjektif. Sekiranya peraturan ini dilanggar, anda akan dihadapkan ke Lembaga Tatatertib (biasa disebut sebagai Mahkamah Universiti) dan dikenakan tindakan. Paling cliché denda atau gantung.

 

 

Namun perlu diingat, keputusan Lembaga Tatatertib boleh dicabar di Mahkamah. Dalam kes semakan kehakiman Fahmi Zainol & Anor. V UM[2] pada 2016, Mahkamah Tinggi Shah Alam memutuskan prosiding tindakan tatatertib oleh Mahkamah Universiti adalah tidak sah dan terbatal. Maka kesemua hukuman yang dikenakan ke atas mereka adalah tidak sah mengikut undang-undang.

Perlukah mahasiswa takut dengan AUKU (dan yang seangkatan dengannya)?

       Tidak. Tidak perlu sama sekali! Seperti yang disebut di atas, AUKU telah dipinda. Maka anda tidak perlu takut AUKU menghalang anda dari menyertai mana-mana pertubuhan atau parti politik atau sebarang program berunsur politik. Universiti tidak boleh berbuat apa-apa ke atas anda. Jika mereka membawa anda ke prosiding tatatertib, prosiding ini boleh dicabar di Mahkamah.

Jika anda masih takut, anda harus ingat bahawa hak kebebasan bersuara kita dijamin oleh Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan. Perlembagaan adalah undang-undang tertinggi negara, segala yang bertentangan dengannya akan diisytiharkan sebagai tidak sah dan terbatal, termasuk peraturan Universiti. Maka gunakan hak itu sebaiknya.

Maka nasihat abang bagi adik-adik yang bakal melangkah kaki ke Universiti, jangan takut untuk berpartisipasi dan menyertai sebarang aktiviti di kampus. Aktifkan diri anda supaya anda dapat mengenal lebih ramai kawan dan membuka minda anda. Ceburkan diri dengan aktiviti-aktiviti yang rare dan jangan takut untuk mencuba. Zaman mahasiswa adalah zaman anda membina fikrah dan idea anda. Sertailah semua aktiviti, samada bercorak politik atau tidak dan nilaikan. Anda akan jadi lebih cerdik bila bersama dalam aktiviti politik kerana ia merangsang pemikiran anda untuk berfikir. Jangan takut dan teruskan meredah.

Sekian, selamat menuju ke alam kampus.

nc_keyz95

08082016:0103@Bangi

(Nota: Penulis adalah Mahasiswa Tahun 3, Sarjana Muda Syariah dan Undang-Undang di Universiti Sains Islam Malaysia)

[1] Dalam kes ini, 4 orang mahasiswa jurusan Sains Politik UKM telah pergi ke Hulu Selangor sewaktu kempen pilihanraya kecil yang diadakan pada 24 April 2010. Naib Canselor UKM telah memberi notis kepada mereka di mana tindakan mereka adalah bertentangan dengan seksyen 15(5)(a) AUKU dan mereka dikenakan tindakan tatatertib oleh Universiti. Mereka mencabar keabsahan (legality) tindakan tatatertib ke atas mereka di mahkamah. Mahkamah Rayuan memutuskan Seksyen 15 AUKU itu bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan tidak sah, menyebabkan tindakan tatatertib yang dikenakan ke atas mereka oleh pentadbiran universiti juga tidak sah dan terbatal.

[2] Dalam kes ini, 8 mahasiswa UM telah dikenakan tindakan tatatertib kerana menganjurkan program 50 Tahun Anwar: Dari UM Ke Penjara dengan membawa masuk ahli politik ke kawasan kampus. Mereka mencabar keabsahan (legality) tindakan tatatertib oleh pentadbiran Universiti di Mahkamah Tinggi Shah Alam.